снимка: Снимка: ПП Има такъв народ  Кметът на Мадара беше шести

...
снимка: Снимка: ПП Има такъв народ  Кметът на Мадара беше шести
Коментари Харесай

Кметът на Мадара напусна партията на Слави: За Тошко явно сме някакво стадо, което трябва само да ръкопляска

снимка: Снимка: Политическа партия ИТН
 

Кметът на Мадара беше шести в депутатската листа на " ИТН " и единствен от всички претенденти направи преференциална акция в последните дни преди вота.

Неделчо Неделчев, кмет на шуменското село Мадара, към този момент не е част от " ИТН ". В пост в обществената мрежа той декларира, че неговите упования са били излъгани и е решил да напусне единствената партия, в която е взел участие.

" Въпреки това не скърбя, че Има Такъв Народ завоюва парламентарните избори - Бойко Борисов е детрониран за първи път от 12 години. Пожелавам триумф на " ИТН и помнете обещанията си! Вече нарушихте едно от тях, само че най-малко изпълнете другите!, споделя още Неделчо Неделчев представен от БНР-Шумен.



Той напуска заради „ обидното отношение на управлението към редовите членове и опитите на групировката да заобиколи изборния закон, макар гръмогласно прокламираните правила за бистрота и правда “, написа. Основното му обвиняване към Има Такъв Народ обаче е, че партията на Слави Трифонов е „ изменила на твърдо декларираните си позиции, че няма да работи със статуквото и с хора от статуквото “.

Оказа се, че в нашата партия понятието статукво е разтегливо разбиране, разяснява Неделчев и показва съответни образци. „ Въпреки първичните заявления, при нас в Има Такъв Народ има хора от това статукво – ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Нещо повече, преливането на някогашни деятели на ГЕРБ към Има Такъв Народ продължава тихомълком. И се оказа, че сме в едни редици с хора, против които се борехме “, възмущава се Неделчев.

Той недоумява и за какво Национална движение „Симеон Втори", която взе участие в два кабинета дружно с Движение за права и свободи, се счита за допустима от управлението на Има Такъв Народ. „ За мен Николай Василев е твърдо човек от статуквото, той е работил в две държавни управления с Движение за права и свободи, той е виновен за построяването на държавната администрация, която по негово време се усилва два пъти. А ние го предлагаме за министър председател. И никой не ни изяснява за какво “, разяснява Неделчев.

Докато други се пробват да се прикрепят към партията-победител на изборите, Неделчев намерено разгласи пред уеб страницата Радиан.бг, че групировката на Слави Трифонов е излъгала упованията и очакванията му. Неделчев упреква управлението на Има Такъв Народ и в това, че не зачита личните си членове и гледа на тях като на аудитория, която би трябвало единствено да ръкопляска, само че няма право на глас и на мнение. 

Кметът на Мадара беше шести в депутатската листа на Има Такъв Народ и единствен от всички претенденти направи преференциална акция в последните дни преди вота, само че имаше неприятности поради това още преди изборите.

„ Ръководството на Има Такъв Народ даде да се разбере, че на претендентите не е позволено да работят за преференции. По този метод пратията се опита да заобиколи Изборния кодекс, в който категорично е посочена опция за преференциален избор “, съобщи Неделчев. И акцентира: Нали видяхте, че на никое място в България претендентите на Има Такъв Народ не правеха преференциални акции. Дори самите листи не бяха разпространявани измежду хората. Много шуменци, макар че ме познават, не знаеха, че съм претендент за депутат от Има Такъв Народ!

„ Аз държах на преференциалната акция и напълно правилно го заявих на регионалния ръководител Петър Петров още преди регистрациите на листите. Помолих го да не ме вписва в листата, в случай че няма да ни разрешат преференциална акция. Те обаче ме включиха в бюлетината и аз възприех това като единодушие с моята теза. Но след това се оказа, че въобще не е по този начин. Забелязах, че в изявленията на Има Такъв Народ във Facebook съзнателно ме пропускаха при фотосите или не ме отбелязваха на събития, на които участвам. А след първата ми обява в медии, в която разгласих, че се боря за преференции, прекъснаха всевъзможни контакти с мен, или ме гледаха изкривено, в случай че се появя на предизборни срещи “, изяснява Неделчев.

Според него, преференциите мълчешком са били неразрешени, с цел да няма пренареждане на листите и в Народното събрание да влязат единствено определените от управлението хора от техния стеснен кръг. „ Опитвах се да ги извинявам пред себе си, да си изяснявам това държание с обстоятелството, че са нова партия. Но мъчно можеш да оправдаеш високомерието и арогантността към гласоподавателите, към обединения, които би трябвало да са ни сътрудници и даже към личните членове “, споделя Неделчев.

Той засяга последната конференция на зам. ръководителя на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, която дефинитивно затвърдила решението му да напусне партията. Това беше капката, която преля чашата, възмущава се Неделчев. И изяснява кое от изказванията на Тошко Йорданов го е ядосало. „ Един от публицистите попита: След като не сте обявили желанията си за държавно управление пред възможните си сътрудници, казахте ли ги най-малко пред партията си?. Ето, аз удостоверявам, че ние, членовете на Има Такъв Народ, бяхме в безусловно незнание какъв проектокабинет ще предложат и по какъв начин ще го предложат. И ние като всички останали гледахме изказването на Слави Трифонов по малкия екран, с цел да разберем какво прави личната ни партия “, съобщи Неделчо Неделчев.

Но това е към момента по-малкото зло, разяснява кметът на Мадара. Той се възмутил от отговора на Тошко Йорданов на заложения въпрос. „ От отговора на Йорданов се разбра, че в Има Такъв Народ има два типа хора – политическо управление и експертен екип. А членовете на партията очевидно са някакво стадо, което би трябвало сляпо да има вяра в политическото управление и в специалистите, и да им ръкопляска. А, и да си заплаща членския импорт “, разяснява с оскърбление Неделчо Неделчев.

Той показва, че след разочарованието от „ ИТН “ към този момент е завършил с партиите. „ Край! Приключих с партиите! Влязох в Има Такъв Народ, тъй като повярвах, че ще работим за правда, за неприкритост и бистрота, за директна народна власт. Нищо от това не видях по време на предизборната акция. Много съм отчаян от партиите. Може би единствена Демократична България си държи на правилата, само че аз не съм с тях заради други, локални аргументи “, разгласи Неделчев.

Той обаче не съжалява за дадената поддръжка към партията на Слави Трифонов. „ Въпреки това смятам, че ИТН реализира една съществена цел – да детронира Бойко Борисов. В този смисъл аз не скърбя, че съм дал своя вот и подкрепил Има Такъв Народ, само че явно е, че повече не можем да чакаме. Време е за друго, само че май Има Такъв Народ няма да е носителят, а единствено запалката! “, разяснява в умозаключение Неделчо Неделчев.

По думите му управлението на партията е дало да се разбере, че на претендентите не е позволено да работят за преференции. По този метод от Има Такъв Народ са се пробвали да заобиколят Изборния кодекс, в който категорично е посочена опция за преференциален избор.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР